5 lucruri de care tinerii investitori trebuie să țină cont

Planificare financiară de Eugenia Sotir 19.04.2018

Gândindu-mă la tineri în general, nu pot să nu aduc în discuție un lucru pe care îl spunea Mark Twain: “Peste 20 de ani vei fi mult mai dezamăgit de ce nu ai făcut decât de ce ai făcut”. Ei bine, are dreptate. Sentimentul acesta, de multe ori cu tentă de regret, îl regăsim în multe domenii, chiar și în cel financiar. Cel mai important avantaj al nostru este vârstă. Cu cât realizăm mai devreme necesitatea de a economisi cu atât va fi în avantajul nostru. Uitându-ne în jurul, sunt sigură că auzim multe planuri de viitor pentru anii ce urmează, așa că primul pas în a hotărî să investim ar fi stabilirea unui scop. Un lucru în care crezi este pe jumătate îndeplinit. În minte îmi vin o casă, o mașînă electrică, poate chiar un start-up la care visezi și nu găsești încă resursele financiare necesare. 

Perioada

Că și viitor tânăr investitor, gândește-te la perioada pentru care vrei să învestești. Dacă la o casă ți-ai stabilit un orizont de timp de vreo 10 ani, iar mașina ai vrea să o cumperi în 5, este important să alegi fondul de investiții potrivit tie. Orice produs de acest tip se diferențiază prin: instrumentele în care investește, nivelul de risc și implicit perioada recomandată. Randamentele potențiale atractive pot fi cele ale fondurilor de acțiuni, dar acestea au și perioadă recomandată mai mare (minim 5 ani) corelat și cu un risc mai mare. La fondurile cu risc scăzut, randamentele potențiale pot fi peste media randamentelor produselor clasice de economisire și, de asemenea, orizontul de timp (1 an) este mai scurt.

Diversificare

Un avantaj major în a opta pentru un fond deschis de investiții este diversificarea. Te-ai gândit vreodată cum ar fi dacă ai cumpără singur acțiuni la bursă? Ai alege oare o singură companie sau instinctul îți spune că ar fi bine să diversifici? Ei bine, asta fac fondurile de investiții. În spatele lor se află sute de companii studiate și analizate într-o continuă dinamică investitională. Ca să devii investitor, este necesar să cumperi minim 1 unitate de fond. Cu suma aceasta, pe cont propriu nu ți-ai fi permis să diversifici așa cum o poate face un fond de investiții.

Avantajele timpului

Trebuie să învățăm cu toții cum să facem timpul să lucreze în favoarea noastră.

 

Trecerea timpului este inevitabilă, dar cum facem ca financiar să profităm de acest lucru?

 

Ei bine, investiția periodică nu necesită analize ale celui mai bun moment pentru a o face, cel mai important este, în final, să fii disciplinat. Mă întreb, câți dintre cei care își programează să ajungă la sport de 4 ori pe săptămâna chiar o și fac? Ei bine, cam așa este și cu investițiile, entuziasmul te poate ține câteva luni, dar foarte probabil la un moment dat planul de investiții se va întrerupe.

 

Rutină unei investiții programate nu va fi decât în avantajul tău: alege perioada și suma pe care dorești să o investeșți și ține-te de plan.

Puterea dobânzii compuse.

Albert Einstein spunea că: “Dobânda compusă este cea de-a opta minune a lumii. Cine o înțelege o câștigă, cine nu… o plătește”[1]
Că și tânăr investitor, timpul îți este aliat și ar fi păcat să nu-l folosești și investind. Dobânda compusă este mult mai eficientă atunci când extindem orizontul de timp și investim periodic. Mai simplu spus, dobânda la rândul ei produce dobânda și diferențele cele mai mari sunt atunci când ne raportăm la perioade mai lungi de timp. Această idee este una extrem de simplă și neglijată de mulți dintre noi: economisind astăzi înseamnă să investeșți în viitor și să culegi roade pe măsură.

Studiază ofertele

Oferta este destul de mare și diversificată. Consulta site-urile tuturor companiilor care administrează fonduri de investiții. Vezi dimensiunea companiei, poziția ei în piață, fondurile de investiții pe care le administrează și experiență. Nu uită de comisioanele de subscriere și cele de răscumpărare. Analizează randamentele pe perioade mai lungi de timp la fondurile în care vrei să investeșți deși este bine de știut că performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Oricând poți suna și cere o întâlnire cu managerul de vânzări pentru lămuriri suplimentare.

 

Încearcă să faci un test, treci prin toți pașii descriși mai sus și vezi peste o perioada de timp cum decurg lucrurile. Niciodată să nu te gândești că este prea devreme sau prea târziu, fă timpul să lucreze în favoarea ta.

 

[1] http://financialismart.com/2016/08/03/a-opta-minune-a-lumii/

Share

Mai mult

Mai mult +