Oare schimbările din 2019 vor fi si de ordin financiar?

Ce sigur te-ar interesa de Eugenia Sotir 30.12.2018

Citind de curând un studiu al celor de la MassMutual m-a făcut să reflectez asupra lucrurilor pe care poate nu le-am făcut și care nu ar strica să le facem.

 

Studiul arată că mai puțîn de 8% dintre cei care își setează obiective financiare la început de an chiar reușesc să se țină de ele.

 

Mergând mai departe am aruncat un ochi să văd ce fac alții și că tot vorbim de comportament financiar se pare că românii în luna octombrie 2018, conform informațiilor BNR, aveau peste 317  miliarde ron în depozite sau conturi curente, în creștere cu 27 miliarde ron față de aceeași luna a anului 2017.

 

Această diferența se datorează și faptului că încet încet am început să conștientizăm nevoia de a economisi periodic. În momentul de față românii pun deoparte lunar aproximativ 53 euro din totalul veniturilor obținute, conform studiului Money Matters ediția 2017. Tot cei de la Money Mattters ne declara ca fiind cei mai harnici și hotărâți din eșantionul folosit: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia şi Austria. Austriecii sunt lideri după valoarea economisită lunar, cu o medie de 239 euro/luna, urmați de slovaci cu 107 euro/luna și cehi cu 88 euro/luna. La coadă clasamentului sunt sârbii cu 37 euro/luna în timp ce vecinii noștri unguri se situează la același nivel cu noi.

 

Ce mi-a atras atenția a fost faptul că mai bine de 68% dintre cei intervievați găsesc mai ușor să vorbească despre alte subiecte cum ar fi câte kilograme au luat în plus sau trebuie să dea jos, decât să atingă subiectul economisire.

 

Ei bine, am avut ocazia anul acesta să vorbesc destul de des despre un concept tare drag mie și anume “Sănătate financiară” și majoritatea din cei cărorara le-am împărtășit idei despre subiect au concluzionat că este loc de îmbunătățit. Nu mare mi-a fost mirarea să constat că aceeași majoritate avea în comun următoarele dorințe: o mai bună gestiune a resurselor financiare, o dependență mai mică de salariu, să își permită să facă mai multe lucruri în viitor. Întrebându-i dacă acționează în vreun fel, am constatat că foarte puțini iau atitudine. În realitate sunt o mulțime de lucruri care ne pot ajuta în acest sens. Foarte puțini însă din cei cu care am interacționat le caută și le pun în practică.

 

Îți propun că în 2019 să fim cât mai raționali în deciziile investiționale și de economisire pe care le luăm. Să lăsăm incertitudinea ce ne înconjoară în aceste momente să fie un factor motivațional în a acționa.

Iată câteva gânduri financiare ce le poți pune în practică începând cu 2019:

 

  1. Împarte obiectivele pe termen lung în activități mai mici, ușor de cuantificat pe termen scurt. Este clar că un orizont de timp îndelungat este un factor important. Faptul că vei putea măsură realizările pe perioade mai scurte de timp, îți vor aduce satisfacție și mulțumire alimentând astfel motivația de a merge înainte.
  2. Cheltuie bani pentru a face rost de timp. Altfel spus, înainte de a efectua cheltuielile de rutină lunare, plătește-te pe ține ! Fă-ți un obicei în a pune deoparte o suma lunar. Un astfel de obicei reduce nivelul de stres cauzat de situația financiară și te va ajută să te canalizezi către multe alte lucruri ce te fac fericit. Îi felicit pe această cale pe cei care au deja un astfel de obicei și îi încurajez să caute să inspire și pe alții. Vorbește despre soluțiile găsite, nu se știe niciodată cum poți inspiră pe cineva.
  3. Analizează-ți obiectiv nivelul de sănătate financiară și dacă sesizezi că ceva nu este în regulă acționează. Un nivel scăzut de control al cheltuielilor lunare și dependență de veniturile salariale sunt două simptome pe care ar trebui să le iei serios în considerare când vine vorba de sănătate financiară.
  4. Pentru resursele tale financiare asigura o diversificare cât mai mare. Sunt o multitudine de produse bancare care te pot ajută în acest sens. Informează-te și alege ce este mai bine pentru tine. Pune în balanță obiectivele pe termen scurt și cele pe termen lung și vezi către ce te poți orienta. Nu uită, orizontul de timp îndelungat este cel care te răsplătește atunci când evoluțiile pe termen scurt sunt contrar așteptărilor.
  5. Atunci când mergi la cumpărături și nu îți mai aduci aminte ce ai pus în coș este posibil să nu ai nevoie de lucrurile respective cu adevărat. E bine să te gândești de două ori înainte de a pună mâna pe vreun produs.
  6. Pune pe hârtie ce îți propui și bifează fiecare pas pe care l-ai atins. Ține-te de plan indiferent ce intervine pe parcurs.

 

Îți propun să intrăm în 2019 cu aceste angajamente. Realizarea acestora depinde în mare măsură de gradul de monitorizare. De fiecare dată când apar indicii că te abați de la drumul propus, o revizuire a a listei de mai sus este mai mult decât binevenită.

 

Să auzim numai de bine în 2019!

 

https://sqy7rm.media.zestyio.com/Acorns2017_MoneyMattersReport.pdf

 

https://www.massmutual.com/?creative=297100712322&keyword=+massmutual&matchtype=b&network=g&device=c&cm_mmc=google-_-brandmm_b-_-ppc-_-52170465-VQ16-c&gclid=CjwKCAiA9efgBRAYEiwAUT-jtF_rLMS6WByZEQfk3f9wvt2ZbpeXyNu43kuKcj6Y9miMqRmD5-n5cxoCqecQAvD_BwE

 

 

Share

Mai mult

Mai mult +

Dragă vizitatorule,


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.OK