Prima pagină   Ghid investitii   Impozit pe castig – Fisa de portofoliu

Impozit pe castig – Fisa de portofoliu

Cum trebuie sa procedez in cazul in care am primit Fisa de Portofoliu:

  • Incepand cu anul 2015 persoanele fizice pot descarca fisele de portofoliu de pe Mybrd Net.
  • Deasemenea ele vor fi trimise si prin posta. Verifica corectitudinea datelor de identificare si semneaz-o.
  • Depune aceasta fisa de portofoliu impreuna cu declaratia 200 sau trimite-o recomandata la Administratia fiscala de care apartii.
  • Daca este cazul, achita impozitul pe castigul inregistrat in anul 2016 pana pe 25 mai 2017 prin ordin de plata sau direct la sediul administratiei fiscale de care apartii.


Lista cu adresele administratiilor fiscale municipale si conturile unde se pot efectua  platile este disponibila pe site la Sedii Anaf.
 
Daca datele de identificare s-au schimbat te rugam sa depui la administratia fiscala de care apartii o declaratie rectificativa si sa te adresezi unei agentii BRD in vederea actualizarilor datelor de identificare.
 
Descarca formularul declaratiei 200 de aici.
 
In cazul in care nu ai efectuat nici o operatiune de rascumparare/vanzare titluri de valoare in anul fiscal 2016 sau oricare altul nu trebuie sa depui nici o declaratie.
 
Ce se intampla daca depasesc acest termen?
Masurile in acest caz sunt stabilite de inspectorii fiscali din cadrul administratiei locale de care apartii.

 

Notă de informare cu caracter general: începând cu anul 2017, conform ANAF, pentru veniturile obţinute din investiţii se aplică un procent de 5,5% ce reprezintă C.A.S.S - Contribuţia Individuală la Asigurările Sociale de Sănătate şi se plăteşte de client, nefiind reţinută la sursă de către BRD Asset Management.
Contribuţia se stabileşte de ANAF în anul următor celui în care sunt obţinute veniturile (ex. pentru castigurile din investiţii obţinute în 2017, veti depune declaratia 200 în 2018).
Doar pentru luna ianuarie 2017, pentru veniturile din investiţii se va plăti şi 5.5% pt C.A.S.S, indiferent dacă persoana respectivă participă la C.A.S.S având calitatea de salariat sau pensionar.
Conform O.U.G nr.3/ 06.01.2017, pentru veniturile din investiţii obţinute începând cu luna februarie 2017, NU se datorează C.A.S.S în situaţia în care contribuabilii obţin şi alte tipuri de venituri (ex. venituri din salarii, venituri din activităţi agricole, venituri din activităţi independente).
Pentru stabilirea situaţiei tale, te rugăm să te adresezi Administraţiei Fiscale de care aparţii.